Ha már egy egész menüsor vegán étellel megleptünk Titeket, akkor nem maradhat el a vegán desszert szekció sem. Próbáld ki valamelyik édességet, ha igazán különleges és emlékezetes finomsággal készülsz a családnak Karácsonykor!
…és, ha az sem utolsó szempont, hogy egészséges és alakbarát fogások legyen az asztalon.
Raffaello golyó
Hozzávalók:
- 0.5 liter kókusztej
- 5 dkg eritrit
- 6 dkg kukoricakeményítő
- 6 dkg kókuszreszelék
- egy vaníliarúd kikapart magjai
- 30 dkg mandula
Elkészítés:
Kezd el forralni a tej kétharmad részét, add hozzá a kókuszreszeléket, az édesítőt és a vanília kikapart magjait. A maradék tejet keverd össze a keményítővel és óvatosan adagold a kókuszreszelékes tejhez, ha az el kezdett forrni. Az ebből elkészült masszát hagyd kihűlni, majd formázz belőle golyókat mandulával a közepén. Végül forgasd kókuszreszelékbe és már tálalhatod is!
Profi weboldal karbantartás
Vegán csokoládétorta
Hozzávalók:
Tortaalaphoz:
- 100 g datolya (mag nélkül)
- 85 g mandula
- 25 g kókuszreszelék
- 1 ek. kakópor
- csipet só
Tortakrémhez:
- 85 g kesudió (előtte érdemes forró vízben egy-két órát pihentetni)
- 1 db banán
- 2-3 ek. juharszirup
- 2 ek. kakópor
- 3 ek. kókuszzsír
- 1 dl kókusztejszín
- fél csésze mogyoróvaj
Öntethez:
- 1 ek. kakaópor
- 1 ek. olvasztott kókuszzsír
- ½ ek. juharszirup
Elkészítés:
A datolyát áztasd forró vízba, hogy kellően megpuhuljon, körülbelül 10-15 percig. Ez idő alatt daráld finomra a mandulát is, majd add hozzá a datolyát, a sót, a kókuszreszeléket és a kakaóport! Kevered egy egynemű massza állagúra az egészet, végül egy sütő- vagy zsírpapírral bélelt tortaformába önstd bele!
Habverővel verd könnyű krémmé a juharszirupot, a kókuszzsírt, a kókusztejszínt, a kakaóport és a mogyoróvajat! A kesudiót és banánt turmixold össze és fokozatosan adagold hozzá a krémhez! A masszát öntsd a tortaformában lévő rétegre és tedd hűtőbe néhány órára! A öntet hozzávalóit keverd össze és tálalás előtt csurgasd a tortára! Ízlés szerint díszítheted bogyós gyümölcsökel vagy kakaóporral!
Tönköly almás tekercs
Hozzávalók:
- 0,5 kg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 0,75 dl kukoricaolaj
- 2 dl víz
- 1 kg alma
- egy fél citrom leve
- 1 tk. őrölt fahéj
- 2 csipet őrölt szegfűszeg
Elkészítés:
Gyúrj ruganyos állagú tésztát a lisztből, olajból és vízből, majd csomagold fóliába és tedd hűtőbe egy órára! Az almákat mosd meg és reszeld le, majd tedd fel párolni a citrom levével, a fahéjjal és szegfűszeggel! A tésztát oszd három egyenlő részre és nyújtsd ki őket 1 mm vastagra! A szélükre halmozd a szintén három részre elosztott almás réteget és szorosan tekerd fel őket, majd sütőpapírral bélelt tepsibe, 170 fokra tedd be sülni, amíg aranybarna nem lesz!
Képek forrása: Pinterest
Egyéb forrás: www.veganlettem.hu, www.nosalty.hu