StartUp>Életmód>A beszélgetés ereje – Hogyan alakul a hang és beszéd jövője?
hang
Életmód Tech

A beszélgetés ereje – Hogyan alakul a hang és beszéd jövője?

0
(0)

Beszélgetés. Hangok és szavak cseréje. Nekünk egyszerű és mindennapi, de több, mint 10 millió ember számára nem képzelhető el ez a cselekedet segítő technológiák nélkül, mint a hangalapú eszközök, érintőképernyők vagy szöveges beszéd alkalmazások.

Mit tartogat számukra  a digitális jövő? Hogyan értelmezhetők az innovációk a fordítási ágazatban vagy az egészségügyi adminisztrációs folyamatban? Íme, egy rövid bepillantás a hang és beszéd jövőjébe.

Hangidentitás

A hang sokkal több információt közöl a beszélőről, mint magáról a tartalomról. A magánhangzók tonalitása, gyorsasága, hangereje, hangmagassága vagy artikulálása, sőt minden dolog mindegyikünk saját identitásunk részévé válik. Ennek eredményeképpen pedig sztereotípiákat és elvárásokat teremtünk a másik irányába. De mi a helyzet azokkal, akik sajnos elveszítik egy sérülés vagy betegség miatt a hallásukat? A modern technológia képes-e visszaadni az elveszett identitás részével a párhuzamosan beszélő funkciókat?

Alternatív kommunikációs eszközök

Az eszközök képességeinek exponenciális növekedésével egyhuzamban képesek voltak arra, hogy jobban alkalmazkodjanak a meglévő identitáshoz- és ez csak jobb és jobb lesz a jövőben. A piaci adatok is bemutatják a felhasználók innovatív hatékonyságát és pozitív válaszát: 2017-ben a a beszédkészítő eszközök piacát 190 millió dollárra becsülték, és 2025-re várhatóan 8,4%-os növekedéssel 330 millió dollárt ér majd el.

Segédeszközök

Az okostelefonok, táblagépek és érintőképernyők megjelenése lehetővé teszi a beszélgetés nélküli kommunikáció egyszerűbb módját. A segítő kommunikációs alkalmazások tekintetében a jövő kétségtelenül mesterséges intelligenciát tart fenn –  a természetes nyelvű feldolgozás és a szöveges előrejelzés fejlesztésével. A szakértők úgy vélik, hogy a személyre szabott szintetikus beszédalkalmazások lehetőséget nyújtanak a jövőben a felhasználóknak arra, hogy testre és/vagy személyre szabják a hangjukat.

Beszédgeneráló eszközök

A beszédkészítő eszközök egy lépéssel továbbfejlesztett változata, amikor egyes szavakat vagy képeket beszédre fordítanak. Bizonyos modellek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy női vagy férfi, gyermek vagy felnőtt hangot válasszanak, legyenek-e regionális ékezetek, illetve, hogy a fejüket vagy a szemüket használják a gombok aktiválásához.

hang
Beszédtechnológiák

A jövő: a kommunikáció az agy-számítógép interfészeken alapul

Az az elképzelés, amikor az ember arra képes, hogy rágondoljon a szavakra és ezt egy eszköz kimondja helyettük, szinte lehetetlennek tűnik a  tudomány területén, DE! néhány kutató azonban feltérképezte a kérdést egy nagyszabású kutatási projekten, és a Reading Egyetem kutatója , Dr. Kevin Warwick sikeresen irányította  a gépeket úgy, hogy az mások gondolataival képes legyen kommunikálni egy élvonalbeli idegi implantátummal.

Az innovációk tovább növelhetik a kommunikációt a jövőben egy másik szintre. Nem csupán annak kapcsán, hogy ez hogyan képes felülmúlni a beszédkárosodást, hanem azzal kapcsolatban is, hogy az emberek, hogyan cseréljenek információt más kultúrákkal vagy gépekkel rendelkező egyénekkel.

Képek forrása: Pinterest

Egyéb forrás: www.medicalfuturist.com

Mennyire volt hasznos ez a cikk?

Kattints a csillagokra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazat szám: 0

Még nem érkezett értékelés!

Ha hasznosnak találtad a bejegyzést...

Kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?