StartUp>Életmód>A ‘no make-up’ make-up után hódít a ‘nem-diétás’ diéta
nem-diétás diéta
Életmód

A ‘no make-up’ make-up után hódít a ‘nem-diétás’ diéta

0
(0)

szakemberek szerint sokan mindig csak a legfrissebb trendekre figyelnek, és nem veszik észre, hogy az újabb diétairányzatokkal csupán ártanak a szervezetüknek, mintsem használnak. A két hónapnyi sanyargatás letelte után pedig beáll a már mindenki által jól ismert jojó effektus, az alanyok pedig szájtátva csodálkoznak, hogy megint XL-es a méretük.

A legtöbb diétával tehát az a probléma, hogy van egy lejárati dátumuk. Lehet ez 10 nap, 20 nap vagy 30 nap, de egyszer abbamarad és kezdődik minden elölről, hiszen, ha a diéta tartama alatt tilos volt például kenyeret enned, akkor a végén még egy darab száraz kifli is ínycsiklandónak tűnik. Azokban az időszakokban, amikor ismét ehetünk egy olyan ételt, ami meg volt tőlünk vonva, hajlamosak vagyunk a bingelésre,  így könnyen visszaszaladnak a nehezen elvesztett kilók. Néhány plusszal a társaságukban.

‘nem-diétás’ diéta alapvetően egy fontos vezérelv, amely nem egy felnagyolt áramlat, hanem egy életmód, ami segít a súlyfeleslegtől megszabadulni és a kívánt állapotot megtartani. A már régebben is közismert, de most újra virágkorát élő diétát így lehetne jellemezni: Egy párkapcsolat a mentalitás és az étel között. A diéta alapja az úgynevezett intuitív étkezés, erre épül fel az összes olyan elem, ami a későbbiekben fontos része lesz a változásnak. Ez az elmélet pont a diéta ellentéte: tehát visszautasítod azokat a szabályokat, amelyek megmondják, hogy mit, mikor és miért szabad enni. Ehelyett a testedre, és a szavaira koncentrálsz, bízol abban, hogy mikor éhséget érzel az valódi, és mikor telítettséget érzel, az természetes. Röviden: akkor eszel, amikor éhes vagy, és abbahagyod, amikor tele vagy. Amikor intuitív módon étkezel, akkor figyelsz arra, hogy egy étkezés élvezetes legyen, és az a jóérzés tart ki téged néhány órán keresztül.

Olaszországban végzett kutatások szerint azok, akik intuitív módon étkeztek, és súlyt szerettek volna veszíteni: veszítettek, és azok, akik tartani szerették volna a formájukat: tartották. A probléma sokszor az, hogy a legtöbb ember mindig vékonyabb akar lenni, még akkor is, ha már egy természetes és egészséges súlynál tartanak.

9bcdffa0b43176207175c9331b1a455c

Hogyan kezd el az intuitív étkezést?

Elsőként felejtsd el, hogy megmondod a testednek, hogy mit szabad és mit nem. Másodszor pedig beszélgess önmagaddal, és tedd fel a legfontosabb kérdéseket, mielőtt belevágnál ebbe az egészbe. Merev szabályaid vannak az étkezésről? Hallgatsz az érzelmeidre, ha étkezésről van szó? Képes vagy felismerni az éhséget? Ha fel tudod ismerni az éhséget, akkor jó úton haladsz, hogy elkezdhesd. Abban az esetben, ha valaki nem tudja felismerni, hogy éhes vagy éppen teljes, akkor nehéz lesz megszabadulnia a szigorú táplálékszabályoktól, és elvonatkoztatnia a régebbi elvektől.

Testtudatosság egyszerűen?

Nem az, de annak hangzik. Az első és legfontosabb, hogy légy türelmes és adj magadnak elegendő időt, hogy meghalld a testedet. Kezdetben minden étkezést nyújts el, és figyeld, hogy miként reagál a szervezeted arra a táplálékra, amit elfogyasztottál. Éhes? Elégedett? Mindezt iszonyú nehéz megtanulni, hiszen mindannyian hozzászoktunk, hogy étkezés közben TV-t nézünk vagy e-maileket olvasunk, de csak a kezdet nehéz, néhány hét, talán hónap alatt megtanulod, hogy élj testtudatosan és ezáltal az életed is szabadabbá válik. A testtudatosságnak köszönhetően megszabadulsz az összes kellemetlen érzéstől, amelyet eddig az étel okozott, amit elfogyasztottál vagy amit csak szerettél volna elfogyasztani.

Hasábburgonya és csokoládé kizárva?

A kutatók azt állítják, hogy amint jó viszonyban állsz a testeddel, az étkezéseddel, az éhségeddel és a telítettségeddel, onnantól képes vagy arra, hogy integrálj a táplálékok között. Tehát, hogy eldöntsd: szüksége van-e most erre a szervezetednek vagy nincs. Biztosak abban, hogy ha nekiállsz egészséges mértékben odafigyelni a testedre, akkor jókat fogsz enni és elfelejted a bűntudatot.

Forrás: http://www.eatingwell.com/article/79059/the-no-diet-diet/

Eredeti cikk megtekintése: https://itsme.hu/2018/04/23/a-no-make-up-make-up-utan-hodit-a-nem-dietas-dieta/

Képek forrása: Pinterest

Mennyire volt hasznos ez a cikk?

Kattints a csillagokra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazat szám: 0

Még nem érkezett értékelés!

Ha hasznosnak találtad a bejegyzést...

Kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?