StartUp>Életmód>A digitális világ lenne a megoldás a függők számára?
digitális függőség
Életmód Internet Kiemelt

A digitális világ lenne a megoldás a függők számára?

5
(1)

Egyre több a digitális függő és egyre több a leszokást segítő elem: karszalagokkal való alkohol tartalommérés, intelligens öngyújtók, nikotin nyomkövetők, dohányzási alkalmazások, virtuális valóság terápiák, digitális egészségügyi technológiák.

Az imént említettek, mind azért vannak, hogy segítsék és támogassák azokat, akik cigaretta, alkohol, szex, szerencsejáték vagy kábítószer függőségben szenvednek. Mindent összevetve nem az számít, hogy milyen addikcióban szenvedsz, hanem az, hogy a jelenlétük tönkreteszi és negatívan befolyásolja a mindennapi életedet.

Csakúgy, mint a krónikus betegségekkel, ezzel kelsz és ezzel fekszel. Ha elég erős vagy és felveszed a harcot vele, a függőséged romjai akkor is ott várnak újra és újra, hogy átvegyék a hatalmat feletted. A legrosszabb esetekben a függőség megeszi az életedet, a családod életét és közösségek százait.

A globális statisztikák pedig igazán aggasztóak

Hogyan jön a digitális megoldás képbe?

A néha igencsak zavaró technológiák ebben az esetben kiegészítő eszközök lehetnek az áldozatok és orvosok megelőző vagy reaktív eljárásának kezelésében. Azt azonban fontos tudni, hogy az orvosi gyógyítást, illetve a pszichológiai vagy pszichiátriai terápiát nem lehet helyettesíteni semmiféle digitális megoldással. Utóbbiak ellenben az anyaghasználat indikátorai lehetnek, és így segítik a problémák megoldását, vagy a segélymegelőzési programokat és támogatják a helyreállítási eljárásokat.

Dohányzás - digitális függő

A MedicalFuturist összegyűjtötte a leghasznosabb digitális eszközöket a különböző függések elleni küzdelemben:

Alkohol függőség

Az alkohol egyre több életet pusztít el; 2016-ban, több mint 3 millió ember halt meg alkoholfogyasztás következtében. Az AlcoDoid vagy a DayBreak alkalmazás segít a felhasználóinak abban, hogy nyomon tudják követni, hogy mennyi alkoholt fogyasztanak és tisztábban láthassák, hogy milyen kapcsolatuk van az itallal. A Skyn nevű applikáció egy karszalag segítségével méri a sebességet és a szívverést, ezáltal kiszámítja a szervezet alkoholtartalmát.

Dohányzás

A dohányosok száma szintén emelkedik; 2016-ban a dohányzás, több mint 7,1 millió halálesetet okozott. A Cessation Nation, a Quit to Quit vagy a QuitNow! alkalmazások olyanok, mint egy app coaching, amely segít, ha szeretnél leállni a dohányzással. A Chrono Therapeutics kifejlesztette az ún. transzdermális tapaszt, amely felszabadítja a nikotint, ha vágyakoznak a használói.

Drogfüggőség

A világ körüli statisztikák nem túl megnyugtatóak ezzel kapcsolatban; 2015-ben 255 millió személy volt gyakori kábítószerfogyasztó. Az mHealth üzenetküldő platform képes volt segíteni az embereknek az opioid visszaélések kezelésében, hogy megfékezzék a vágyaikat. A platform automatizált telefonhívásokkal és üzenetekkel igyekszik megakadályozni a drog további használatát.

Digitális megoldások függőségre

Képek forrása: WeHeartIt

Egyéb forrás: www.medicalfuturist.hu

Mennyire volt hasznos ez a cikk?

Kattints a csillagokra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 5 / 5. Szavazat szám: 1

Még nem érkezett értékelés!

Ha hasznosnak találtad a bejegyzést...

Kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?