StartUp>Életmód>A digitális szülőség 10 parancsolata
digitális szülő
Életmód

A digitális szülőség 10 parancsolata

0
(0)

A nyakunkon vannak az ünnepek! Amerikában karácsonykor több milliárd dollárt költenek el ebben az időszakban. Sőt, több száz milliárd dollárt. Ajándékokra. Nem hiába emlegetjük őket a világ első számú fogyasztóinak. Összegyűjtöttük tíz pontban, hogy hogyan lehetsz jó digitális szülő!

A Medium készített egy cikket, amelyben egy igazán különös „ajándékra” hívja fel a figyelmét jó néhány szülőnek. Ez a meglepetés, amit költségek nélkül megvehetsz és mégis többször felhasználhatsz nem más, mint a gyermekek segítése a digitális világban.

A technológia izgalmas és érdekes, a modern életet könnyebbé és élvezetesebbé varázsolja. Rengeteg dolgot lehet megismerni, felfedezni és szeretni, hamar lenyűgöz mindenkit. Ismerkedős appok? Ingyenes házhoz szállítás? Közösségi média? Végtelenül fényűző, ugye?

A probléma ott kezdődik, hogy a technológiának rendkívül sok árnyoldala is van. Elsősorban borzasztóan addiktív főleg a fiatalok körében. Mindemellett tudományos tény, hogy a technológia negatív hatással van a fejlődő elmékre, hiszen agykárosodást, egészségügyi problémákat, depressziót, magányosságot, alvás- és biztonságproblémákat okozhat.

A jó hír viszont az, hogy néhány változtatással elérhetjük, hogy gyermekeink jól tudják használni a technológiát. Jöjjön az a filozófia, gondolkodásmód és módszer, amelyet minden szülőnek javasolnának, akik életében jelen van a technológia.

digitális szülő

1. Értsd meg, hogy a technológia nem bébiszitter!

A technológia használata befektetés  a gyermeked életébe és jövőjébe, amely a türelmedet és legfőképpen az idődet követeli. Az otthoni technológia használata a gyerekek körében a Te felelősséged. Használd biztonságban vagy ne használd!

2. Tanítsd meg, hogyan legyen belőle jó netpolgár!

A jó netpolgár a jó szülővel kezdődik. Mutasd meg a gyerekeknek, hogyan kell kedvesnek, tisztelettudónak lenni, mind személyesen, mind online. Ebbe a körbe beletartozik az öngyilkosság, a sexting, a meztelenkedés, segítsd őket, hogy megértsék senki nem érintheti meg őket, vagy kérhet tőlük ruha nélküli képeket.

3. Korlátozd vagy akadályozd meg a képernyő időtartamát!

Segítsd őket, hogy egészséges, szocializált emberekké fejlődjenek és az online élet helyett játszanak inkább békákkal a szabadban vagy rugdossák a bőrt a focipályán.

4. Kezeld a technológiát kiváltságként!

Hagyd, hogy a gyerekek tudják, hogy figyeled őket, mit csinálnak, mind a saját, mind mások biztonsága érdekében. Ne félj a szigorú szabályoktól és irányelvektől! A gyerekeknek tudniuk kell, hogy mi a fontossági sorrend és mennyi időt szabad a technológiával tölteni.

5. Csak akkor adj a gyereknek okos telefont, ha biztosan tudod, hogy mérlegelni tudja a használatát!

Tudnod kell mi a különbség a szükség és a szükséglet között. Egy 10 éves gyermeknek nincs szüksége arra, hogy tudja kezelni a közösségi médiát, de Neked, mint felelős szülőnek, szükséged van arra, hogy tartsd a kapcsolatot a gyerekeddel. Az első opció okostelefont igényel, a második csupán egy fliptelefont. Melyik a fontosabb?

6. Figyeld, mit csinál online a gyereked!

Ha megengeded  a gyermeknek, hogy okostelefont használjon, tudasd vele, hogy követni fogod mit csinál az interneten. Lényeges tisztában lenned azzal, ha valaki zaklatja a gyerekedet online, netán ő az, aki háborgat másokat.

7. Kerüld el vagy korlátozd a közösségi média használatát!

Nem könnyű megoldani ezt a módszert, de igenis meg kell óvni a gyermekeket , hogy a szociális médiát igénybe vegyék, ameddig csak lehet!

8. Határozottan korlátozd a gyermekek tevékenységét online!

Ugye, nem akarod, hogy pornót nézzen? Vagy számára nem megfelelő játékokat használjon? Számos olyan applikáció és alkalmazás létezik, amely szűri és tiltja az általad beállított oldalak használatát. Figyelj oda ezekre a kicsinek tűnő, de óriási problémákra!

9. Segíts a gyermeknek, hogy az emberektől legyen boldog és ne a technológiától!

Add meg a gyermekeidnek az emberi interakció ajándékát!

10. Szülő légy elsősorban, és ne barát!

Néha muszáj nemet mondanod a sok őrült kérésnek. Te vagy az, akinek meg kell tanítani a gyermeket arra, hogy a technológia hátráltathatja őket, hogy felelős felnőtté váljanak.

Neked vannak bevált ötleteid?

Képek forrása: Pinterest

Egéyb forrás: www. medium.com

Mennyire volt hasznos ez a cikk?

Kattints a csillagokra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazat szám: 0

Még nem érkezett értékelés!

Ha hasznosnak találtad a bejegyzést...

Kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?