StartUp>Életmód>2018 tényleg az átverések éve volt?
átverések éve - álhírek
Életmód Internet

2018 tényleg az átverések éve volt?

5
(1)

A politikában, a társadalomban és a technológiában is sokan úgy érzik, hogy rossz irányba haladunk. Mégis mi történik körülöttünk? 2018 valóban az átverések éve volt?

Olyan átvert emberek ezreivel találkozunk nap, mint nap, akik a saját történetük megosztásával próbálják társaikat óvatosságra inteni. Lehet egyáltalán a csalók ellen védekezni, úgy hogy mindenhol ott vannak? És most nem csak személyekről beszélek…

A medium.com számos sztorit megosztott az olvasóival, amelyek megdöbbentették a közönséget. A legrémisztőbb mégis mind közül, hogy a Facebook-ot is ott találtuk. De, ha jobban belegondolunk ez nem is olyan meglepő, nem igaz?

A Facebook körül forgó rengeteg botrány alátámasztja azt a tézist, miszerint az ismert közösségi oldal nem az, mint amilyennek az elején mutatta magát és amilyennek mindenki hitte. Ahelyett, hogy létrehozott volna egy olyan teret, ahol kapcsolatokat lehet fenntartani, építeni és kialakítani, egy adatbányász platformmá nőtte ki magát, amely évek óta hasznot húz a felhasználók adataiból. S azóta is könyörtelenül folytatja a növekedését, minket pedig szépen lassan igyekszik összenyomni a magánéletünk megmaradt réseibe.

Egy új határ szélén vagyunk. Ez az új határ pedig a csalók világa.

A Facebook-ot követik a randioldalak, az internetes vásárlás, a szociális platformok, a részvénytársaságok, az adománygyűjtő oldalak és sorolhatnánk még, mert az internet többi része is szinte mind hamis.

Az online felületeken történik a legtöbb átverés, ez a csalók világa, ahol olyan egyszerűen tudnak másokat kijátszani, hogy mi észre sem vesszük, hogy milyen hirtelen váltunk egy-egy csapda áldozatává.

Az emberek folyamatosan csalókkal veszik körbe magukat, s úgy látszik, 2018-ban végtére online is átverések csapdáiba kerülünk, ahol megtévesztenek minket és veszélybe kerülünk. Miért lehet ez?

Közhely, de nem tudunk rá mást mondani, csak hogy a változás idején élünk, de azt nem lehet szó nélkül hagyni, hogy mekkora sebességgel történik ez a változás. Egyelőre még nincs terv sem arra, hogy hogyan élhetünk majd egy olyan világban, ahol a legkevésbé triviális emberi törekvések egy láthatatlan kommunikációs hálózaton digitalizálódnak. Ez azt jelenti, hogy teljesen új szokásokat alakítunk ki, új elvárásokat állapítunk meg és új létesítményeket hozunk létre. Mindenhol.

Amint összezavarodnak az emberek, akik körülvesznek minket online, mi válunk a legzavarodottabbakká saját magunkkal szemben. És ilyen állapotban, amikor nem igazán tudjuk, hogy kik is vagyunk valójában, készek vagyunk elfogadni az új, feltételezett identitásokat – akár a sajátunkét, akár másokét.

Azt, hogy van mód ezt elkerülni, nem mondanám,  mert napjainkat az online világ „fogságában” éljük. Azonban elővigyázatossággal és óvatossággal meg tudjuk védeni magunkat, a személyes jogainkat, adatainkat és a pénzünket.

Mindig legyetek résnél, hogy milyen oldalon, milyen személyen információkat adtok meg magatokról, illetve a pénzeteket valóban megbízható szolgáltatásra költitek-e.

Forrás: www.medium.com

Képek forrása: Pinterest

Mennyire volt hasznos ez a cikk?

Kattints a csillagokra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 5 / 5. Szavazat szám: 1

Még nem érkezett értékelés!

Ha hasznosnak találtad a bejegyzést...

Kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?