StartUp>Életmód>Farmakogenomika: DNS alapján létrehozott személyre szabott drogok tudománya
Farmakogenomika
Életmód Tech

Farmakogenomika: DNS alapján létrehozott személyre szabott drogok tudománya

5
(1)

Az emberek génállománya körülbelül 99,97 százalékban azonos, a maradék 0,03 százalék az, ami felelős az olyan különbségekért, mint a bőr, a haj- vagy a szem színe, a pigmentfoltok, a magasság vagy a cipő mérete.

A tudósok által újnak vélt felfedezés azt támasztja alá, hogy a szervezetünk a gyógyszereket is különféleképpen hasznosítja, ennek értelmében érdemes lenne a gyógyszereket a DNS-ben rejlő tudás alapján feltérképezni. Vannak olyan esetek, amelyekben az orvosok ezt már megtették, de most nézzük, hogy mégis mit kell tudni a farmakogenomikáról és a vényköteles gyógyszerek jövőjéről.

Farmakogenomika
Személyre szabott gyógyszerek

Mégis mi az a farmakogenomika?

Ezt a viszonylag új keletű tudományt kritikus területnek tartják a gyógyszer terápiára és a receptek javítására fejtett jövőbeli hatása miatt. A farmakogenomika tudománya felvette a kesztyűt azzal a már régen elismert nézettel, miszerint a gyógyszereknek nagyjából ugyanolyan hatása van mindenkire. A Personalized Medicine Coalition szervezete 2004 óta segíti a farmakogenomikát. A PMC szerint több, mint 50 millió DNS változatot ismerünk, amelyek ezrei specifikus gyógyszerekhez és betegségekhez kapcsolódnak. Jelenleg már több, mint 100 gyógyszer áll  rendelkezésre, amelyek címkéjén olyan farmakogenetikai információ szerepel, ami olyan vizsgálatokon alapul, amelyek a genetikai szempontok és az adott gyógyszerre való érzékenység között találtak kapcsolatot. Most már több, mint 65.000 különböző farmakogenomikai genetikai teszt áll rendelkezése, 2015 áprilisától 2016 szeptemberéig pedig több, mint 5.500 személyre szabott gyógyszer jött létre.

Személyre szabott gyógyszerek a jövőben

Egyénileg a farmakogenomikai vizsgálatokkal hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elkerüljük a gyógyszerek káros hatásait és segíthetik a támogató orvosokat abban, hogy megadhassák a legmegfelelőbb kezelést a legmegfelelőbb gyógyszerekkel a betegeik számára. Biofarmakológiai kutatók a következő öt évben 69%-al növelik a személyre szabott gyógyszerek számát. Ha a becslések valóban pontosak, akkor a gyógyszeripari vállalatok többnyire személyre szabott gyógyszereket készítenek majd egy évtized alatt.

Ezeket az adatokat figyelembe véve, a jövőbeli forgatókönyv mégsem hangzik olyan futurisztikusnak, miszerint, ha egy beteg orvoshoz fordul, akkor egy vizsgálatot követően az orvos a beteg farmakogénomiai paraméterei alapján kinyomtatja a betegnek a megfelelő gyógyszeres kezelést.

Képek forrása: Pinterest

Egyéb forrás: www.medicalfuturist.com

Mennyire volt hasznos ez a cikk?

Kattints a csillagokra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 5 / 5. Szavazat szám: 1

Még nem érkezett értékelés!

Ha hasznosnak találtad a bejegyzést...

Kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?