Ugye téged is elért a karácsonyi hangulat ünnepi érzése? Mi már izgatottan várjuk az évnek a legszebb időszakát, a szeretteinkkel töltött minőségi időt, a karácsonyfa díszítést, a hálával teli koccintást, sőt még az egésznapos főzést is. Most egy vegán menüt mutatok meg neked.
Idén kedvezni szeretnénk azoknak, akik életmódváltáson mennek keresztül és aggódnak a nehéz ételek következményeitől. Az a remek hírünk van, hogy nem kell megvonni magatoktól az ízletes finomságokat ezeken a napokon sem, hiszen rengeteg variáció van, amit elkészíthettek a családnak. A képlet egyszerű: az összetétel jóval egészségesebb, az íz pedig ugyanolyan mennyei, mint az eredetieknél.
Felkészültetek egy vegán, két fogásos menüsorra?
Vegán halászlé
Hozzávalók:
Profi weboldal karbantartás
- 50 g Kombu alga (nem szárított!)
- 2 fej vöröshagyma
- 3 ek. só és pirospaprika
- 2 padlizsán
- 25 dkg metélt durum tészta
- olívaolaj
- Erős Pista (ha szereted!)
Elkészítés:
Vízzel öntsd fel az algát, egészen addig, amíg el nem lepi, majd hagyd állni körülbelül 10 percig! Vágd apróra a hagymát, a padlizsánt pucold meg és vágj ki belőle „halszeleteket”, a maradékot pedig kockázd össze! A padlizsán szeleteket és a kockákat is serpenyőben, forró olívaolajban pirítsd meg! Ha eltelt a tíz perc, darabold fel az algát is, ami időközben jól megszívta magát vízzel! Egy lábasban dínszteld meg a hagymát, majd vedd le a tűzről és öntsd rá a fűszereket! Adj hozzá 2.5 liter vizet, kevergetés mellett forrald fel, végül tedd bele az algát, és a padlizsánt! Fedő alatt 25 percig főzd, ezalatt készítsd el a tésztát is! Ha kész, Erős Pistával tálald, úgy az igazi!
Vegán töltött káposzta
Hozzávalók:
- 600 g füstölt tofu (használhatsz gabonakolbászt vagy szejtánt is!)
- 150 g nyers rizs
- 1 nagy fel felaprított vöröshagyma
- 3-4 gerezd felaprított fokhagyma
- savanyú káposzta levelek
- szálas, felaprított savanyú káposzta
- 2-3 evőkanál liszt
- 1 evőkanál füstölt pirospaprika
- olívaolaj
- só, bors ízlés szerint
- szójajoghurt
Elkészítés:
Egy tálban morzsold szét a tofut és add hozzá a rizst, a vöröshagymát, a fokhagymát, majd sózd és borsozd ízlés szerint! A káposztaleveleket tisztítsd meg a vastagabb erektől, majd a közepére körülbelül két evőkanál tölteléket helyezz és hajtogasd vagy tekerd össze úgy, hogy kis csomagokat kapj! A töltött káposztaleveleket egy nagy lábosba helyezd, halmozd a tetejére a szálas káposztát és öntsd fel annyi ízzel, amennyi éppen ellepi! 20-25 percig közepes lángon főzd! Amíg fő a káposzta, addig készítsd el a rántást: 1-2 evőkanál olívaolajon pirítsd meg a lisztet, majd a tűzről levéve add hozzá a paprikát, önts rá vizet és keverd simára! Mehet a káposztára! Forrald át együtt az egészet, a rántás után még egy 15 percet főzd, és már tálalhatod is! Szójajoghurttal és ropogós, kovászos kenyérrel az asztalt körbeülők kedvence lesz!
És természetesen a desszertről se feledkezzünk meg! A Darkest Desire által forgalmazott vegan étcsokoládék és egészséges édességek lemondások nélküli élvezetet kínálnak mindenki számára!
Képek forrása: Pinterest
Egyéb források: www.veganleszek.blog.hu, www.zizikalandjai.com, www.ízbunker.blog.hu