StartUp>Tech>Nem csak a műanyag szennyezi a környezetet
elektronikai hulladékok
Tech

Nem csak a műanyag szennyezi a környezetet

5
(1)

Napjainkban a környezetvédelem nem csak egy hangzatos szó, hanem életbevágó cselekvésre való felhívás. Mindenhonnan a hatalmas műanyagszennyezés elleni harcról szóló hírek bombáznak minket, pedig van pár olyan szegmens is, ami sunyin továbbra is szennyezi a környezetet és az embereket is, hatalmas károkat okozva.

Ez pedig az elektronikai hulladékok egyre növekvő száma, amely feldolgozatlanul mérgező anyagokat juttat a földbe, vizeinkbe, ezáltal pedig saját szervezetünkbe is. Pedig nem kellene, hogy így legyen, hiszen az elektronikai hulladék remekül feldolgozható és újrahasznosítható, kialakítva egy új szakmát, a „városi bányászatot”.

Szerencsére egyre több országban és városban ismerik fel a jelentőségét és jelennek meg olyan telepek, ahol megoldható az elektronikai hulladék leadása és szakszerűen dolgozzák fel a megunt vagy tönkrement eszközöket, kinyerve belőlük mindazon értékes anyagokat, amelyek szűz nyersanyagként erőteljes bányászati erőfeszítéseket igényelve, nem mellesleg komoly  környezetkárosítást idézve elő a már amúgy is kizsákmányolt földeken.

Sajnos még mindig elképesztő mennyiségű elektronikai hulladékot szállítanak illegálisan a harmadik országbeli vidékekre, ahol kézi erővel, nem hatékony eszközökkel, veszélyes környezetben próbálják feldolgozni a fejlődő országok által nem kívánatosnak ítélt eszközöket, amelyek előrejelzések szerint a 2050-re duplájára fog növekedni.

Fontos megérteni, hogy ezek az eszközök megfelelő feldolgozás mellett nem csak a környezetet és a hagyományos bányászatot tehermentesítik, de tökéletesen illeszkedő elemei lehetnek a termékfelhasználási körforgási láncnak.

Mindezek tudatában mindenki sokat tehet a környezetéért, amennyiben figyel arra, hogy megunt és működésképtelen elektronikai eszközeit nem az általános hulladékok közé helyezi el, hanem felkeres egy elektronikai hulladék feldolgozót, amelyek legtöbb esetben a szállítást is ingyenesen vagy minimális összegért vállalják.

Mennyire volt hasznos ez a cikk?

Kattints a csillagokra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 5 / 5. Szavazat szám: 1

Még nem érkezett értékelés!

Ha hasznosnak találtad a bejegyzést...

Kövess minket!

UrbanSiddha
Jóga • Mindfulness • UrbanOrganicGardener
https://www.neo-aeon.hu/

Vélemény, hozzászólás?