StartUp>Tech>Autó>Autósok, jön a tél! 8 lépéses csekklista
8 lépéses lista
Autó

Autósok, jön a tél! 8 lépéses csekklista

0
(0)

Ugyan már benne vagyunk a télben, de az igazi téli időjárás még nem mutatta meg az arcát – a lustábbak szerencséjére. Így, ha még nem tetted meg, ez az utolsó pillanat, hogy felkészítsd autódat és magadat a téli körülményekre.

  1. Ellenőrizd hűtőfolyadékot. Ellenőrizd a hűtőfolyadék szintjét és amennyiben utántöltésre vagy cserére van szükség, válassz olyan terméket, amelynek minél alacsonyabb a fagyáspontja, hogy még rendkívül hideg időben se kelljen számolni egy fagyásos robbanásveszéllyel.
  1. Helyezz el vészkészletet az autóban. A megfelelő téli felkészítés ellenére is előfordulhat, hogy olyan helyzetbe kerülsz, ahol autómentés vagy autószállítás válik szükségessé és várakozni kell. Ezért érdemes minden olyan eszközt előre elhelyezni, amely ebben a helyzetben segítségedre lehet. Például: Takarókat, fáklyákat, emelőt, elsősegély-készletet, zseblámpát, lapátot, ételt, italt vagy homokot a vontatáshoz, ha elakadnál.
  1. Ellenőrizd az akkumulátort. Az autóakkumulátorban rendkívül hideg hőmérsékleteken az energia előállításához szükséges kémiai reakciók lelassulnak, így az autó nagyobb áramot igényelhet a motor indításához. Végezz akkumulátor tesztet, ellenőrizd a kábeleket és a csatlakozókat, hogy nincsenek-e rajtuk repedések.
  1. Töltsd fel az ablakmosó folyadékot. A téli vezetés amúgy is elég nehéz – a csökkent látótér még jobban megnehezíti a közlekedést. Mindenképpen téli ablaktörlőt vásárolj, ellenkező esetben a folyadék belefagyhat a vezetékekbe és a tartályba, amely szét is repesztheti azokat.
  1. Cseréld ki az ablaktörlő lapátokat. A szélvédő téli csapadékmentesítése nehéz feladat – ellenőrizd, hogy az ablaktörlő lapátok megfelelnek-e a célnak. A legtöbb lapát 6-12 hónapot bír ki, ellenőrizd, szükség van-e cserére
  1. Vizsgáld meg (esetleg cseréd ki) a gumiabroncsokat. A kopott futófelülettel rendelkező gumiabroncsok téli körülmények között súlyos veszélyt jelentenek. Ha olyan területen közlekedsz, ahol sok havazás várható, fontolt meg olyan téli gumiabroncsok felszerelését, amelyek lágyabb gumiból készültek, hidegebb hőmérsékleten is rugalmasak maradnak, és amelyek futófelületei kifejezetten úgy vannak kialakítva, hogy megtartsák hóban és jégben is stabilak maradjanak. Ha téli-nyári gumiabroncsok vannak az autón, ellenőrizd a futófelületet.
  1. Ellenőrizd a gumiabroncs nyomását. A hideg időjárás miatt a gumiabroncsok légnyomása körülbelül 1 PSI / 10 fokkal csökken, ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni azt.
  1. Cseréld ki az olajat. A motor működéséhez kenést igényel, de a hideg időjárás megvastagítja az olajat és csökkenti a motoron keresztüli keringetési képességet. Egyes szakértők vékonyabb olajat javasolnak a téli hónapokban – olvass utána az autó kézikönyvében a javaslatoknak, vagy keresd fel szervizedet és kérj tanácsot.

Mennyire volt hasznos ez a cikk?

Kattints a csillagokra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazat szám: 0

Még nem érkezett értékelés!

Ha hasznosnak találtad a bejegyzést...

Kövess minket!

UrbanSiddha
Jóga • Mindfulness • UrbanOrganicGardener
https://www.neo-aeon.hu/

Vélemény, hozzászólás?