StartUp>Életmód>Újabb innováció az okos otthonok területén
okos otthonok
Életmód Startup Tech

Újabb innováció az okos otthonok területén

5
(1)

Az OOTT, amely magyar tulajdonú cég, végre sokak számára előhozakodott a hírrel, miszerint az okos otthonokat praktikusabbá és kényelmesebbé teszik, mindezt falban futó vezetékek és dúlás nélkül, illetve a falban futó vezetékek cseréje sem szükséges hozzá, illetve a már beszerelt berendezéseket sem kell kicserélni.

A Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő finanszírozta a OOTT Hub létrejöttét és hazai szakemberek játszottak közre a tervezésben, formatervezésben, fejlesztésben és a gyártásban egyaránt.

Rónai Balázs, az OOTT egyik alapító tagja mesélt a fejlesztés hátteréről:

„Az okos forradalom jó dolog, de nem segít túl sok emberen, ha a meglévő lakásokat csak falfúrással, véséssel, átalakítással – vagyis nagy felfordulással és még nagyobb költséggel – lehet automatizálni. Mi is régebbi lakásban lakunk, erre kerestünk megoldást. (…) Társammal, Burányi Róberttel olyan eszközt képzeltünk el, majd hoztunk létre, ami mindenki számára használható, azoknak is, akik régebbi lakásban/házban laknak, és/vagy akiknek már régebbről van elektromos kapunyitójuk, légkondijuk vagy épp motoros redőnyük. A kihívás az volt, hogy kitaláljunk egy olyan szisztémát, ami képes a létező lakásokat automatizálni, és a korábbi „buta” eszközöket is munkára bírni. Büszkék vagyunk rá, hogy sikerült.”

okos otthon

Az okos otthon miértjét sokan nem ismerik, fogalmuk sincs az embereknek, hogy mit takar az, hogy okos. Ezeknek az otthonoknak három alapvető tényezője van, ezekről lesz a továbbiakban szó és így választ kaphatunk az idáig foglalkoztatott kérdésekre.

  1. Kényelem: az okos otthon lehetővé teszi a számunkra, hogy egy hosszú síelés után, ne a hideg, hanem a felfűtött lakásba térhessünk vissza, vagy értesít minket, ha kifogyott a hűtőből valami, ami már órák óta nem lett visszarakva, maguktól nyílhatnak a kapuk, beindulhat a kandalló, felfűthetjük a medencét, a lehetőségek sora szinte végtelen – és ez mind csak egyetlen egy gombnyomás.
  2. Biztonság: egy otthonba -lakásba, házba, nyaralóba- számos érzékelő, elzáró és szenzor telepíthető be. Amennyiben bármi probléma merülne fel egy okos házban, például szén-monoxid szivárgás vagy nyitva maradt csap, a tulajdonosok azonnal, valós időben értesítést kapnak a helyzetről. Így megkönnyítve a helyzetet azzal, hogy nem akkor kell szembesülniük az adott hibával, amikor hazaérnek, hanem, amikor a baj megtörténik, így azonnal tudnak a megoldásra törekedni.
  3. Takarékosság: ez egyértelmű az első pontból kiindulva, hiszen, ha nem vagyunk otthon és égve felejtjük a lámpákat, lekapcsolja helyettünk, és nem kell hűtenünk-fűtenünk, ha nem tartózkodunk a házban. Az automatizálás olyan problémáinkra is választ nyújthat, amikre eddig nem is gondoltunk.

Mi már kíváncsian várjuk az újabb fejlesztéseket! És ti?

Képek forrása: Pinterest

Egyéb forrás: Hiventures

Mennyire volt hasznos ez a cikk?

Kattints a csillagokra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 5 / 5. Szavazat szám: 1

Még nem érkezett értékelés!

Ha hasznosnak találtad a bejegyzést...

Kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?