StartUp>Kiemelt>A támogatások megvonásával akarja büntetni az antidemokratikus tagállamokat az EU
EU-s támogatások megvonása
Kiemelt Politika

A támogatások megvonásával akarja büntetni az antidemokratikus tagállamokat az EU

5
(2)

Az Európai Parlament által is támogatott törvényjavaslat a pénzügyi támogatások megvonásával szankcionálná azon tagállamokat, melyek aláássák és nem tartják tiszteletben az EU demokratikus értékeit.

A törvénytervezet a legújabb eszköz arra, hogy megakadályozza a korrupció terjedését és a bíróságok függetlenségének csorbítását, olyan országokban mint Magyarország, Románia és Lengyelország. Az Európai Parlament már elfogadta a törvényjavaslatot 397 igen szavazattal, azonban a törvényt még a 28 tagállamnak is el kell fogadnia.

Az EP javaslata szerint, az Európai Bizottságnak fel kellene függesztenie a támogatások folyósítását azon országok számára, melyeknél törvényességi hiányosságokat találnak. Az EU-konformitás vizsgálata egy független szakértői bizottság feladata lenne.

Az EP és a tagállamok döntenének arról, hogy mennyire súlyos a jogsértés és ez alapján hoznák meg a szankciókat, melyek a kifizetések szüneteltetésétől a támogatások felfüggesztéséig terjednének. A pénzcsapok csak akkor nyílnának meg újra, miután az érintett tagállam meghozta a szükséges intézkedéseket.

A magyar, lengyel és román populista kormányzat többször is kivívta már az EU rosszallását és kapott figyelmeztetéseket a bíróságok függetlenségének csorbítása miatt. Az EU nincs megelégedve a román korrupció ellenes intézkedések és azok végrehajtásával sem.

Németország, Franciaország és más tagállamok indítványozták, hogy a 2021-2027-es költségvetést használják fel a renitens országok visszaterelésére. Azonban az EU-s tisztségviselők elismerték, nincs hatékony eszköz a kezükben antidemokratikus, törvényszegő tagállamok ellen, hiszen azok elfogadták az alapszerződésekben foglalt demokratikus elveket azok aláírásakor.

Az EB és az EP elindította a 7-es cikkelyen alapuló (eddig precedens nélküli) eljárást Magyarország és Lengyelország ellen, azonban a két érintett tagállam megvétózhatja a másik ellen irányuló szavazásokat.

Forrás: www.euractiv.com

Mennyire volt hasznos ez a cikk?

Kattints a csillagokra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 5 / 5. Szavazat szám: 2

Még nem érkezett értékelés!

Ha hasznosnak találtad a bejegyzést...

Kövess minket!

UrbanSiddha
Jóga • Mindfulness • UrbanOrganicGardener
https://www.neo-aeon.hu/

Vélemény, hozzászólás?